Pays de Herve, Herve

Het land van Herve

Het Land van Herve strekt zich uit over een plateau met 11 gemeenten: Aubel, Blegny, Dalhem, Fléron, Herve, Olne, Pepinster, Plombières, Thimister-Clermont, Visé en Welkenraedt.

Aan het Amerikaanse oorlogskerkhof van Henri-Chapelle krijgt men met één oogopslag een goede impressie van deze glooiende streek. We zijn hier in de Euregio, die mee op de kaart wordt gezet door de steden Aken, Luik en Maastricht. Maar het zijn niet de grenzen die tekenend zijn voor het gebied. Het zijn vooral de landschappen die we toch wel uitzonderlijk mogen noemen. Het Land van Herve is immers befaamd voor zijn wallenlandschappen, zoals de Normandische ‘bocages’, maar dan in een Belgische versie. Weiden en aanplantingen met fruitbomen, afgezet met hagen, vormen het aantrekkelijke decor van een frisgroene streek met zachte heuvels en valleien. Hoeft het gezegd dat wandelen hier een van de favoriete activiteiten is van de toeristen? Tal van paadjes die in de tijd van toen de boerderijen met elkaar verbonden, vormen nu een verstild paradijs voor wandelaars, fietsers en ruiters

Koninginnestuk is de verharde bedding van een vroegere spoorlijn die als het ware de ruggengraat vormt van het land van Herve. De zogenaamde ‘Lijn 38’ is 40 km lang en verbindt Hombourg met Chênée. En als het op treinlandschappen aankomt, heeft de streek nog iets bijzonders in petto. In Moresnet vinden we namelijk het langste metalen spoorviaduct van Europa. Het kunstwerk is 1107 meter lang en de hoogste punt boven de vallei van de Gueule is 58 meter. Het viaduct werd gebouwd in 1915 om troepen en materieel aan te voeren van Duitsland naar het front in Vlaanderen. 

In België is er slechts één cisterciënzerabdij die de Franse Revolutie heeft overleefd. Het is de ‘Abbaye du Val-Dieu die werd gesticht in 1216 aan de samenvloeiing van de Bel en de Berwinne. De homogene architectuur die bezoekers vandaag kunnen bewonderen, stamt uit de 17e en 18e eeuw. Maar de abdij betekent meer dan een bouwkundig erfgoed. Binnen de muren is een ambachtelijke brouwerij actief, die drie verschillende bieren produceert.

En daarmee zijn we aanbeland bij het hoofdstuk streekproducten. In het Land van Herve mag men uitpakken met drie ‘lijsttrekkers’. De alom gekende ‘Herve’ is de enige Belgische kaas met een beschermde herkomstbenaming (AOP). Het is een zachte kaas met gewassen korst en met een zeer specifieke geur. Hij wordt gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde koemelk, volgens een oud procédé. Soms wordt hij gegeten met stroop en dat brengt ons meteen bij het tweede uithangbord van de streek: appel- en perenstroop. Deze stroop wordt al sinds de 17e eeuw gemaakt door de boeren in het Land van Herve. Ze gebruikten daarvoor hun eigen boomgaarden. Bedoeling was om het hele jaar fruit te kunnen eten. Aan deze ambachtelijk bereide stroop wordt geen zoetstof toegevoegd, omdat het fruit al voldoende suikers bevat. De stroop kan probleemloos tien jaar bewaard worden en wordt gebruikt bij verschillende culinaire toepassingen. Hekkensluiter van de kopgroep is decider, wat niet zo onlogisch is in het licht van de fruitbomenteelt.

Wie iets meer wil vernemen over al het lekkers van het Land van Herve, kan in het Maison du Tourisme een bezoek brengen aan het Museum van de Smaak van Herve een informatief museum dat een audiovisuele presentatie brengt rond de streekproducten. Het Maison du Tourisme verhuurt een dertigtal fietsen voor volwassenen en kinderen. 

Het Land van Herve telde al een plaatsje dat behoorde bij de ‘Mooiste dorpen van Wallonië, namelijk Clermont, maar in juni 2008 is er eentje bijgekomen. Het kleine dorpje Olne maakt voortaan deel uit van dit bevoorrecht clubje. Het centrum van Olne toont heel wat beschermde panden uit de 17e en 18e eeuw, en de Maaslandse renaissance is pertinent aanwezig. Wie gaat wandelen rond de St-Sebastiaankerk ontdekt balkons met sierlijke bewerkt traliewerk, artistieke bovendrempels van deuren, ommuurde tuintjes en verborgen passages tussen rijzige gebouwen.

website: http://www.paysdeherve.be/nl

extra info: www.paysdeherve.be/nl/arrangementen-voor-volwassenen