Belevingscentrum 14-18, Tildonk

Oorlogsverleden in Vlaams-Brabant

Ontdek het dagelijks leven tijdens WOI en de vele vluchtelingenverhalen in dit magnifieke klooster. Geniet na in de brasserie. Jerome en Gustavine nemen de kinderen aan de hand van doe-opdrachten mee in hun oorlogsverhaal.

De geheimen van het Ursulinen-internaat ontsluierd.

Zuster Bénédicte en mademoiselle Florentine nemen je op sleeptouw doorheen het klooster van de Ursulinen in Tildonk.
Zij staan in voor de kinderen die zich willen inschrijven in het internaat. Ze laten de ‘ouders’ en de ‘kinderen’ alle hoekjes en kantjes zien, aangevuld met enkele pittige verhalen.

Ontdek het leven zoals het was in tijden van Duitse bezetting, met veel intriges, mysterieuze verdwijningen en vooral veel coq-au-vin.

VLAAMS-BRABANTS ERFGOED OP DUITSE NEGATIEVEN

Een groep van een dertigtal Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten trok honderd jaar geleden door ons land voor een uniek project. Tussen de zomer van 1917 en de herfst van 1918 maakten ze meer dan 10.000 beeldopnames van Belgische kerken, begijnhoven, kastelen, burgerwoningen, gedenktekens, kunstwerken en interieurs, allemaal op glazen platen. In 1927 kon de Belgische overheid de volledige collectie glasnegatieven kopen en sinds 1948 wordt de verzameling beheerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

We laten een stukje van dit uitzonderlijke fotomateriaal uit Vlaams-Brabant zien in de kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk.

website: www.toerismevlaamsbrabant.be/oorlog