Mijnmuseum, Beringen

Word mijnwerker voor één dag in Beringen.
Laat je rondleiden door een ex-mijnwerker! Intrigerend en authentiek. 
Het Mijnmuseum dompelt je onder in het woelige mijnverleden van Belgisch Limburg. Eke dag open van 10u tot 17u.

Een uitgebreid aanbod voor gezinnen, groepen en scholen kan je terugvinden op onderstaande website.
Check zeker ook de unieke Mijnzondagen, elke 1e zondag van maart tem. november. Na je bezoek kan je genieten in ons uniek mijnwerkerscafé met een lekkere verfrissing of versnapering.

Word mijnwerker voor 1 dag tijdens de Mijnzondagen

Een uniek concept , waarbij je de geheime plekjes van de historische mijngebouwen van Beringen ontdekt onder begeleiding van een gids.
Verken talrijke ruimtes die normaal gesloten blijven voor individuele bezoekers!
Kijk achter de muren van onze badzaal en betaalzaal.
Ontdek waar de mijnwerkers hun loonzakje kregen, waar ze elkaars rug wasten, waar ze hun doorweekte plunje te drogen hingen…
In kleine groepen bezoek je de plannenzaal, rapportenzaal, reddingszaal, het bureau van de directeur en de ondergrondsimulatie.
Sfeervol, authentiek en onvergetelijk. Want de meeste van onze gidsen zijn ex-mijnwerkers en wie kan er beter in geuren en kleuren vertellen dan iemand die het zelf heeft meegemaakt?

PRAKTISCH

  • Op 2 april, 7 mei, 4 juni, 2 juli, 6 en 27 augustus, 1 oktober en 5 november 2023 om 11u, 13u en 15u
  • Duur van de rondleiding: 2 uur
  • Toegang: volwassenen: €8 | 6 tot 18 jaar: €6 | -6 jaar: gratis
  • Reserveren is verplicht: 011 42 15 52
  • Tip: vul je dag verder aan met een bezoek aan het 9 zalen tellende Mijnmuseum.

Ontdek het mysterie van het zwarte goud op de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. 
Van alle overige mijnsites in Limburg is het de enige site waar het industriële hart van de mijn werd bewaard.

De mijnsite van Beringen omvat 100.000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium. Daarmee is het de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. Van alle overige mijnsites in Limburg is het de enige site waar het industriële hart van de mijn werd bewaard. Onder de noemer be-MINE wordt de site nu herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Stedelijke functies als wonen, werken en winkelen worden daarbij evenwichtig met elkaar vervlochten en krijgt de historische locatie een waardige, waardevolle en eigentijdse invulling. 

Zin in meer? Maak dan een prachtige wandeling op de historische mijnsite, geniet van een lekker Koolputtersbiertje of ga uitwaaien op de avonturenberg en mijnterril. Bezoek de mijncité die op wandelafstand ligt, ontdek culinaire arrangementen of neem een kijkje in de nabijgelegen mijnkathedraal en moskee.

Wist je dat… het Mijnmuseum en de Stad Beringen fungeerden als locatie voor de film ‘Marina‘ van Stijn Coninx? De opnames gingen door in onze mijngebouwen, het stadion en de cité.

website: http://www.mijnmuseum.be/