Abdij Stavelot, Museum Circuit Francorchamps

DE ABDIJ VAN STAVELOT

Of u nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van een van de oudste kloosterstichtingen van België of die van het mooiste racecircuit ter wereld of dat u zich wilt onderdompelen in het artistieke universum van een van de opvallendste personages uit de 19e eeuw, de dichter Guillaume Apollinaire: kom de Abdij van Stavelot ontdekken en maak kennis met dit monument dat op de erfgoedlijst van Wallonië staat.

HET MUSEUM VAN HET CIRCUIT VAN SPA – FRANCORCHAMPS

Ontdek de prestigieuse geschiedenis van het circuit en van de talrijke tentoongestelde voertuigen.

Het Circuit van Spa-Francorchamps, gelegen in de prachtige, groene omgeving tussen Stavelot, Malmedy en Spa, schouwtoneel van zovele topprestaties van auto- en motorrenners, wordt door een groot aantal renners nog altijd beschouwd als het “mooiste circuit ter wereld”.

In het museum in de prachtige, overwelfde kelders van de abdij, wordt de prestigieuze geschiedenis van het circuit opnieuw levendig voorgesteld. Onuitgegeven visuele documenten, didactische borden en een constant vernieuwde voorstelling van uitzonderlijke voertuigen brengen de passie voor de competitie opnieuw naar boven, vanaf de pioniertijd tot op heden : Ferrari, March, Chevron, Porsche, Cooper, …

De Formule 1-wedstrijd, maar ook de heldenfeiten van de 24 uren motor- en autorennen, krijgen hier een nieuwe dimensie. De “Demoiselles de Herstal” maken het verlangen naar de glorietijden van de Luikse ondernemingen opnieuw erg levendig : FN, Gillet en Saroléa.

Een groot model op schaal en Playstation 4-terminals maken het circuit nog concreter voor de liefhebbers.

De verzameling voertuigen wordt permanent vernieuwd.

HET HISTORISCH MUSEUM VAN HET VORSTENDOM SATVELOT – MALMEDY

Gedurende méér dan 1000 jaar, vanaf haar oprichting door Saint-Remacle tot de Franse Revolutie, oefende het abdijprinsdom van Stavelot-Malmedy een economische, politieke, religieuze en artistieke invloed uit over een uitgebreid gebied, dat de grenzen van België ver overschreed, met name van de Loire tot aan het Duitse keizerrijk.

Het Museum van het prinsdom Stavelot-Malmedy biedt een route – tegelijkertijd modern, intelligent en ludiek – doorheen de verbazingwekkende geschiedenis van een Staat van het Ancien Régime. Een oude verzameling prenten en muziekbladen, artefacts en kunstwerken werden op vernuftige manier samengebracht door toepassing van de meest recente multimediale technieken. Na een bezoek aan het museum komt de betekenis van de abdijkerk uit de XIde eeuw, grenzend aan het museum en opgegegraven door de archeologen, tot volle ontplooiing.

Ontdek ook de ruimte “Espace Wibald”, Rijksabt, de Gouden eeuw van de abdij Stavelot in de XIIde eeuw.

DE ARCHEOLOGISCHE OVERBLIJFSELEN

De overblijfselen van de abdijkerk uit de XIde eeuw, die onlangs werden blootgelegd en begrijpelijk gemaakt voor de leek, zijn opgenomen op de lijst van de 159 bezittingen van het erfgoed van Wallonië. De sleutelperiode van de oprichting ervan valt samen met de regeerperiode van de abt Poppon. Het plan werd opgevat in de dubbele essentie van kloosterkerk en bedevaartskerk en is zo gebleven tot het eind van de XVIIIde eeuw. De hoofdbeuk wordt voorafgegaan door een indrukwekkende toren, gerestaureerd in 1534, waarvan echter enkel de benedenverdieping van ongeveer 15 meter hoog overblijft. Vervolgens leidt de hoofdbeuk (gedeeltelijk opgegraven) naar het monnikenkoor, dat opnieuw in vroegere staat kon worden teruggebracht dankzij het speurwerk van de archeologen. Nadat de bezoeker het museum van het prinsdom heeft bezocht en virtueel in de abdijkerk heeft kunnen binnentreden dankzij de nieuwe 3D-technieken, kan hij reëel rondwandelen van het dwarsschip naar het koor en van de hoofdbeuk naar de crypte en de imposante tegenwoordigheid van de muren op zich laten inwerken die verdwenen zijn na de Franse Revolutie.

HET GUILLAUME APPOLINAIRE MUSEUM

Op 19-jarige leeftijd bracht Guillaume Apollinaire zijn vakantie door te Stavelot, terwijl zijn moeder, een Poolse aristrocate, het casino bezocht te Spa. De zomer van 1899 heeft een zeer grote invloed gehad op zijn werk.

Het Guillaume Apollinaire Museum roept de herinnering op aan het verblijf van de dichter in de streek en dompelt de bezoekers onder in de artistieke wereld van de auteur van het “Chanson du Mal-Aimé”. Een eerste rondgang in het godsdienstig werk van één van de meest opvallende persoonlijkheden uit de vorige eeuw doorheen zijn schriften en doorheen de blik van Picasso, Chagall, Marie Laurencin, Cocteau, Zadkine,…

Een documentatiecentrum met méér dan 1000 werken van en over Guillaume Apollinaire kan na afspraak worden bezocht door studenten en wetenschappelijke onderzoekers.

Met de abdij als uitgangspunt kan de bezoeker de route van Apollinaire volgen, die het niet zal nalaten hem op ook het spoor te brengen van Marie Dubois, zijn “geliefde” uit Stavelot, en het vroegere kosthuis, dat hij stiekem verliet en dat vandaag het restaurant “O Mal Aimé” is, doordrenkt met de geest van de dichter.

Om de 100ste verjaardag van het verdwijnen van deze dichter te herdenken, werd de scenografie in het museum volledig herdacht en verrijkt met nieuwe elementen!

website : www.abbayedestavelot.be