Oudenaarde eert Margaretha van Parma met unieke tentoonstelling

Het MOU Museum Oudenaarde pakt uit met een primeur: voor het eerst wordt een internationale tentoonstelling gewijd aan een bijzondere vrouw: Margaretha van Parma, dochter van Keizer Karel en dienstmeid Johanna Van der Gheynst. In haar geboortestad Oudenaarde.

Met portretten en prachtobjecten die Margaretha koesterde of waarvoor zij de opdracht gaf. Die komen voor het eerst in 500 jaar weer samen. Met ook een schitterende feestdis die ‘het feest van de eeuw’ evoceert. En met hedendaagse interventies van fotograaf Lieve Blancquaert en luitist Floris De Rycker.

Margaretha van Parma (1522-1586) is niet de minste: zij was in een turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog landvoogdes van de Nederlanden. Ook in Italië was ze een societyfiguur. Ze was bovendien een echte kunstliefhebber en mecenas. Hoog tijd dat deze boeiende figuur haar correcte plaats in de geschiedenis krijgt.

Praktisch
De tentoonstelling Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago zal van 21 september 2024 tot en met 5 januari 2025 lopen in het MOU Museum Oudenaarde.

Meer info en tickets via www.margarethavanparma.be.