Titanic: The Exhibition

Titanic: The Exhibition neemt je mee naar 1912 dankzij echte verhalen en objecten van op het iconische schip

15 maart 2024 – 30 juni 2024Tour & Taxis, Brussel

Op 10 april 1912 begon de RMS Titanic aan haar eerste reis vanuit Southampton, Engeland. Titanic, het meest luxueuze en technologisch geavanceerde schip van haar tijd, kwam in aanvaring met een ijsberg op 14 april 1912 om 23u40, en verdween 2 uur en 40 minuten later onder het wateroppervlak op 15 april, met bijna 1500 slachtoffers als gevolg. Meer dan een eeuw later brengt Titanic: The Exhibition een eerbetoon aan deze tragedie, die vandaag de dag nog steeds nazindert in het collectieve geheugen, door het verhaal van het schip te vertellen aan de hand van zowel echte objecten afkomstig van het schip als replica’s.

Deze educatieve tentoonstelling voor het hele gezin focust zich op de aangrijpende verhalen van de reizigers aan boord van de legendarische RMS Titanic. Dit voltrekt zich aan de hand van meer dan 260 ontroerende artefacten afkomstig van de echte Titanic, en verscheidene reconstructies van de cabines en de iconische locaties van het schip.

Al van bij de binnenkomst voert de tentoonstelling haar bezoekers mee terug in de tijd naar 1912. Iedere persoon ontvangt een replica van een instapkaart, net zoals die van de passagiers van de Titanic. Dan begint een reis terug in de tijd om de geschiedenis van de Titanic te ontdekken, van de constructie tot het leven aan boord, inclusief het zinken en de missie om voorwerpen van de oceaanbodem te recupereren. Je ontdekt de chronologie van de verschillende missies die geleid hebben tot het bergen van de verschillende voorwerpen en de bewaring van de wraksite voor wetenschappelijke analyse, historische preservatie en ter nagedachtenis voor toekomstige generaties.

De tentoonstelling bevat meerdere hoogtepunten, waaronder meer dan 260 objecten die opgehaald werden tijdens verschillende duikmissies geleid door wijlen Paul-Henri Nargeolet, directeur van de Underwater Research For RMS Titanic inc. en zijn team. Dit alles wordt vertoond in een tentoonstelling die meer dan 2000 m² beslaat en meer dan 10 ruimtes bevat.

Titanic: The Exhibition opent de deuren vanaf vrijdag 15 maart in Tour & Taxis, Brussel. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 20 februari.

Bezoekers kunnen in de tentoonstelling onder andere de volgende voorwerpen bewonderen:

Filigraanring met Diamanten

Veel vrouwen van de eerste klasse brachten hun mooiste sieraden mee om ’s avonds te dragen op het schip. Sommige passagiers vertrouwden hun kostbaarheden toe aan de hoofdsteward van de Titanic, Herbert McElroy, om ze veilig te bewaren tijdens de reis. Anderen droegen hun waardevolle spullen in geldriemen of verstopten ze in oude koffers en kisten.

Telegraaf

Zodra Eerste Officier William Murdoch het nieuws ontvangt van de uitkijk, geeft hij het bevel “stuurboord volle kracht achteruit”. Zijn boodschap wordt onmiddellijk doorgeseind naar de machinekamer via de telegraaf van het schip. Maar de Titanic beweegt te langzaam en de ijsberg raakt het schip in het voorbijgaan, waardoor een schok door de hele Titanic gaat.

Verrekijker

In de momenten voordat hij de ijsberg ziet, kijkt uitkijker Frederick Fleet naar de donkere horizon. Zonder de hulp van zijn verrekijkers, die tijdens de reis zoekraakten, moet Fleet vertrouwen op zijn zicht om het dek van de Titanic te waarschuwen voor gevaar. Gemaakt door het Franse bedrijf Lemaire, heeft deze verrekijker waarschijnlijk toebehoord aan een passagier.

Praktische informatie
Te bezoeken van vrijdag 15 maart 2024 tot en met 30 juni 2024.

Locatie
Shed 3, Tour & Taxis, Brussel. Havenlaan 86C/B316, 1000 Brussel.