CID Grand Hornu

Tussen Bergen en Valenciennes kunt u in de Grand-Hornu terecht voor een uitzonderlijke dag. Deze site is een juweel van het Europese industriële erfgoed uit de 19e eeuw, dat door UNESCO als werelderfgoed is erkend.

Het complex werd gebouwd door Henri Degorge, captain of industry, en is sinds 1989 eigendom van de provincie Henegouwen. Deze voormalige kolenmijn is vandaag een van de belangrijkste vitrines van hedendaagse kunst en design in België. De site du Grand-Hornu is een echt openluchtmuseum en is vooral een plaats van erfgoed en geschiedenis die in openlucht kan worden bezocht. Een gratis) wandeling in de tuinen (geeft u de mogelijkheid om het actieve leven van deze voormalige kolenmijn te leren kennen. Het geheel werd in een neoklassieke bouwstijl opgetrokken en omvat de werkplaatsen en kantoren van het mijnbedrijf, maar ook de arbeiderswijk van zo’n 450 voor die tijd uitzonderlijk comfortabele woningen. De verbouwing tot een tentoonstellingsruimte gewijd aan design, toegepaste kunst en hedendaagse creatie maakt het vandaag de dag tot een unieke plek.

Geheel naar de geest van zijn stichter,heeft de site zich gericht op de toekomst en op innovatie. Zo bieden twee onafhankelijke instellingen een programma aan dat enerzijds gewijd is aan de plastische kunsten (MACS, Museum voor Hedendaagse Kunst van de Federatie Wallonië-Brussel) en anderzijds aan hedendaags design (CID – centrum voor innovatie en design). Een culturele reconversie die resoluut op de toekomst is gericht.

Vandaag de dag is de Grand-Hornu een van de belangrijkste culturele plaatsen in België die gewijd zijn aan hedendaagse creatie. Het wordt nieuw leven ingeblazen en verwelkomt elk jaar een groot internationaal publiek.

website : www.cid-grand-hornu.be
Email : info@grand-hornu.be
Facebook : https://www.facebook.com/cidgrandhornu